PANDEMİ SÜRECİNDE UZAKTAN ÖĞRETİMLE YÜRÜTÜLEN ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSİNE YÖNELİK ÖĞRETMENLERİN VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ GÖRÜŞLERİ
(OPINIONS OF TEACHERS AND CANDIDATES ON THE PRACTICE OF TEACHING PRACTICE CONDUCTED BY DISTANCE EDUCATION DURING THE PANDEMIC PROCESS )

Yazar : Dilan KAYA DURNA  Meltem AKIN KÖSTERELİOĞLU  
Türü :
Baskı Yılı : 2023
Sayı : 12/2
Sayfa : 837-857
251    339


Abstract

Araştırma pandemi sürecinde uzaktan öğretimle yürütülen öğretmenlik uygulaması dersine yönelik öğretmen ve öğretmen adaylarının görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin faklı bölgelerinde ve farklı branşlarda görev yapan 32 öğretmen ve 72 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda hem öğretmenlerin hem de öğretmen adaylarının uygulamaya dair görüşleri alınmış ve 8’er tema ve alt temalar altında yorumlanmıştır. Bulgular değerlendirildiğinde öğretmen adaylarının uzaktan öğretim ile yürütülen öğretmenlik uygulaması dersinden beklentilerinin en çok meslek yaşamları için tecrübe edinmek olduğu ve dersin beklentilerini karşılamadığı, öğretmenler tarafından ise en çok uzaktan öğretimle dersin verimli olmadığı gibi dezavantajlarının ve kısıtlılıklarının olduğu ifade edilmiştir. Buna rağmen öğretmen adaylarının uzaktan öğretimle de olsa bu ders kapsamında öğrencilerle bir araya gelmesine imkân tanıdığı, uzaktan öğretimle nasıl ders işleneceğinin öğrenilmiş olması ve öğretmenlerin de uzaktan öğretimle öğretmen adaylarına nasıl rehberlik edileceği konusunda kendilerini geliştirmelerini sağladığı gibi avantajlarının olduğu da ulaşılan sonuçlar arasındadır.



Keywords

Pandemi, öğretmenlik uygulaması, uzaktan öğretim, öğretmen adayları



Özet

The research was carried out to determine the opinions of teachers and teacher candidates about the teaching practice course conducted with distance education during the pandemic process. The research was conducted using phenomenology, one of the qualitative research methods. The study group of the research consists of 32 teachers and 72 teacher candidates working in different regions of Turkey and in different branches in the 2020-2021 academic year. As a result of the research, the opinions of both teachers and teacher candidates on the application were taken and interpreted under 8 themes and sub-themes. When the findings were evaluated, it was stated that the expectations of the teacher candidates from the teaching practice course conducted with distance education were mostly to gain experience for their professional life and the course did not meet their expectations, while the teachers stated that the distance education course was not efficient and had disadvantages and limitations. Despite this, it is among the results obtained that it allows pre-service teachers to come together with students within the scope of this course, even if it is through distance education, that they have learned how to teach lessons with distance education, and that teachers also improve themselves on how to guide pre-service teachers with distance education.



Anahtar Kelimeler

Pandemic, teaching practice, distance education,teacher candidates